Pages

Friday, February 12, 2010

PANCAKE ROLLS & DAGING BLACK PEPPER

CORETAN UMMI.

Jam sudah menunjukkan 6.16 pagi, 9 degree sekarang.Ummi nak masak apa pagi ni?Hm..duk search internet di pagi Jumaat yang mulia ini,terjumpalah resepi yang menarik hati ummi.

Petang semalam ummi buat kuih gulung.Sebelum solat asar ummi dah kira ada 12 gulung kuihnya.Selepas solat jer, ummi kira2 sudah tinggal 6 gulung sahaja!!Bertuah punya budak!!!Anak-anak ummi dah angkut 2 seorang...hehe, minat sangat dia dengan kuih gulung nih.

RESEPI UNTUK SARAPAN PAGI INI.





PANCAKE ROLLS by Lydia@Skyblue.
Sumber : sini.




Ingredients (makes 6):


1 cup All purpose flour


1 tbsp White sugar


1 tsp Baking Powder


½ tsp Baking Soda


4/5 cup Milk


1 Egg, beaten


½ tsp Vanilla Extract


½ tbsp Cooking Oil


Pinch of salt




Fillings (suggestion):


Sliced Cheese


Jam


Kaya


Red bean paste






Methods:




Sift together flour with baking powder and baking soda, set aside.


In a mixing bowl, bring together all other ingredients, mix until well blended.


Stir in sifted flour and mix until just combined.


Heat a non-stick pan on low heat, transfer one-sixth of the batter into the pan. Cook until bottom is golden brown.


Remove from pan. When is cool enough to handle, place a slice of cheese on top or spread jam/kaya and roll it up. Set aside to cool with seal side down, this will help the roll to keep in shape.


Cut into serving size, also to reveal the beautiful pinwheel pattern.

INI UNTUK TENGAHARI PULAK.


Daging Black Pepper




500gm daging batang pinang


1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas


1 biji lada benggala hijau


1 biji lada merah


3 sb kicap manis


2 sb sos tiram


1 cawan air


1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air


1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula


minyak utk menggoreng


Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.


Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada


Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.


Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram


Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.







7 comments:

sirna said...

nampak menarik kuih gulung tu..mcm apam balik...=)

my balqis said...

salam ummi faqeh...thanks sudi singgah di blog saya..masuk2 je nampak makanan, hehe adat merantau mmg camnilah nak mkn kene buat sendiri, tp kat jepun ni lg ssh nk cr mknn halal, klu kat jordan mesti sume bleh mknkan, seronoklah

ummu faqeh said...

sirna-memang amat2 meriah..trylah buat..anak2 saya suka sangat..

my balqis- hehe ..nampak makanan..hm..sejak jadi surirumah spenuh tangga nih..macam2 idea nak kena ada..kalu tak anak2 cepat boring nak makan..lagipun kalu nak carik kat sini, manalah ada kuih2 macam di malaysia..alhamdulillah..di sini semuanya halal, cuma kena selera ataupun tidak jer..takper..mana2 pun sama jer..ada kelebihan dan kekurangan negara2 orang nih kan..

ainshams said...

salam kak..
erm, terliur la..seems tasty! tetibe teringin nk wat jugak!!
mak sy kata, penat memasak semua hilang bila tgk anak2 berselera makan makanan yg dimasak..
good job, kak!

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網

蛋餅不加蔥Amber said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Shopping Blog said...

So, even though the links of london wedding attire is given the prime links jewellery focus, it is important to look into links of london uk issues like the choice of hair and make-up, cheap links of london shoes that compliment the attire and links london jewellery other such seemingly trivial yet very cheap watch charm important details.Things to Look Out for friendship bracelets by choosing, shoes that compliment your sweetie bracelets uk wedding attire perfectly. Make sure to not only Links london Chains focus on the look of the shoe but to also pay links london pendants attention to the material of the shoe.

SYUKURI NIKMATNYA!

font



I changed my font at thecutestblogontheblock.com

MUTIARA AL-QURAN اللؤلؤة قرآن كريم

TABAHKAN HATI KAMI!