Pages

Wednesday, March 10, 2010

INDAH PERIBADI RASULULLAH.

Bismillah Walhamdulillah.Jam menujukkan 1.22 pagi, 14 degree.
Hubby tengah khusyuk study.Lepas isyak tadi hubby berkongsi ilmu rumahtangga "Kau Milikku".Tajuknya amat menarik.Semoga ada manfaat bersama.Di sini ummi juga ada beberapa kisah kehidupan berumahtangga Rasulullah.
Sumber sini.
Kehebatan Cinta & Kasih Sayang Rasulullah S.A.W.
Terhadap Para Isterinya .

"Suamiku, aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agamamu, maka hilanglah cintaku padamu." - Imam An-Nawawi
Cinta dan kasih sayang Rasulullah S.A.W terhadap para isternya sangat hebat. Walaupun baginda paling mencintai Aisyah R.A., tetapi baginda juga amat dicintai dan disayangi oleh semua isterinya yang lain kerana baginda merupakan seorang suami yang baik dan adil dengan memberikan hak yang sama rata kepada setiap isterinya.Rasulullah S.A.W. bersabda:

"Sebaik-baik kamu ialah orang yang berbuat baik terhadap isterinya." (Riwayat At-Tirmizi)Setiap suami haruslah meneladani dan mencontohi keperibadian Rasulullah S.A.W dalam melayani isteri dengan baik dan adil. Aisyah R.A. menceritakan kebaikan suaminya untuk menyatakan penghargaannya terhadap suaminya itu. Semoga kisah percintaan Rasulullah S.A.W. ini dapat menjadi ikutan yang baik kepada semua pelayar bahtera rumah tangga. Namun begitu, sekuat mana pun cinta terhadap pasangan hidup tidak boleh mengatasi cinta terhadap Allah S.W.T. dan Rasulullah S.A.W.Rasulullah S.A.W. berpesan:

"Cintailaah orang yang kamu cintai dengan sewajarnya kerana boleh jadi suatu hari kelak dia akan mennjadi musuhmu. Dan bencilah musuhmu dengan sewajarnya, kerana boleh jadi suatu hari kelak dia akan menjadi orang yang kamu cintai." (Riwayat Al-Bukhari, Abu Daud, At-Tirmizi dan Ibnu Majah)Rasululullah S.A.W. bersabda lagi:

"Masih belum sempurna iman seseorang daripada kalian sebelum diriku lebih dicintai olehnya daripada hartanya, anaknya dan seluruh manusia." (Riwayat An-Nasa'i)Nabi Muhammad S.A.W. menjadi contoh suami dan pemimpin yang terbaik dalam sesebuah rumah tangga. Baginda amat mencintai dan menyayangi semua isterinya dan keperibadian mulia baginda sering menghiburkan isteri-isterinya itu. Antara ajaran baginda adalah dengan membangunkan sebuah keluarga yang bahagia. Dengan mengamalkan segala ajaran baginda S.A.W., ia manjadi tanda cinta manusia terhadap baginda.Oleh itu, setiap pasangan suami dan isteri haruslah berusaha dengan sedaya upaya membahagiakan pasangan masing-masing selari dengan syariat Islam dan mengikuti sunnah Rasulullah S.A.W. Dengan cara ini, manusia akan mendapat keredhaan dan keberkatan daripada Allah S.W.T., insyaAllah.KEHIDUPAN RASULULLAH1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpaperlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual.2) Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina 'Aisyah menceritakan 'Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga..3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda teramat lapar waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, 'Belum ada sarapan ya Khumaira?' (Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang bererti 'Wahai yang kemerah-merahan')Aisyah menjawab dengan agak serba salah, 'Belum ada apa-apa wahai Rasulullah. Rasulullah lantas berkata, 'Jika begitu aku puasa saja hari ini tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut wajah baginda.5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami sedang memukul isterinya. Rasulullah menegur, 'Mengapa engkau memukul isterimu?Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar, 'Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap degil juga, jadi aku pukul lah dia.Aku tidak bertanyakan alasanmu,' sahut Nabi s. a. w. Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu?6) Pernah baginda bersabda, 'sebaik-baik lelaki adalah yang paling
baik,kasih dan lemah lembut terhadap isterinya.' Prihatin, sabar dan
tawadhuknya baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat.7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat. Dilihat oleh para
sahabat,pergerakan baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali. Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang, 'Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?' 'Tidak, ya Umar.
Alhamdulillah, aku sihat dan segar.'
'Ya Rasulullah... mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit...' desak Umar penuh cemas....Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat untuk menahan rasa lapar baginda. Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda.
'Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?'
Lalu baginda menjawab dengan lembut,
'Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan
demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban kepada umatnya?' 'Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak.'8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang tua yang dipenuhi kudis, miskin dan kotor.9) Hanya diam dan bersabar bila kain rida'nya direntap dengan kasar oleh seorang Arab Badwi hingga berbekas merah di lehernya. Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt dan rasa kehambaan yang sudah sebati dalam diri Rasulullah saw menolak sama sekali rasa ke tuanan.11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun dalam keseorangan.12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus-menerus beribadah hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi.Bila ditanya oleh Sayidatina 'Aisyah, 'Ya Rasulullah, bukankah engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?Jawab baginda dengan lunak, 'Ya 'Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur.
2 comments:

Herdoni Wahyono said...

Pribadi Rasulullah SAW menjadi tauladan atau contoh bagi seluruh manusia. Rasulullah mempunyai akhlak yang agung dan menjadi rohmat bagi seluruh alam. Sangat mengesankan dan menyentuh hati membaca kisah Rasulullah SAW diatas.

ummu faqeh said...

Semoga kita mengambil iktibar dan pengajaran dalam melayari bahtera kehidupan menuju syurga idaman.amin!

SYUKURI NIKMATNYA!

fontI changed my font at thecutestblogontheblock.com

MUTIARA AL-QURAN اللؤلؤة قرآن كريم

TABAHKAN HATI KAMI!