Pages

Wednesday, March 10, 2010

CERPENG GANUNG!



Rindunyer Terengganu..keropok lekor,nasi dagang...



Cerpeng…





Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing

kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot

luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung

lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”



Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil.

Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh

kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee

pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang

Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök

dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök

kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök

dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah

tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke

bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.



Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke

depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng

dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada

lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum

kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang

Kia.



Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar

baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo

Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang,

ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat

jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat

nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat

hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh

skali.. Nye mari debö wèh.



Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap

Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah

uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I

nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance

syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer

jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”



Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die

pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.



Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata

tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?”

löyar tu tanye Mamat.



Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak

salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning.. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat

tebèng jugök jawak.



“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok

sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi

wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”



Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!



Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang

dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!





Ada sesaper yang tak faham cerita ini?
Pengajaran daripada cerita di atas, janganlah sesekali kita berlagak pandai walau di hadapan sesiapa sahaja.
Dan jangan memperlekehkan orang lain...
Semoga mendapat manfaat bersama!


Ummi sengaja letak di blog ummi ..menghilangkan kerinduan pada negeri kelahiran ummi.





2 comments:

ABU DHIYA' said...

hahahha lawok lawok

ummu faqeh said...

lawak..memang lawak..namun pengajarannya..jgn nak memperlekehkan orang lain.

SYUKURI NIKMATNYA!

font



I changed my font at thecutestblogontheblock.com

MUTIARA AL-QURAN اللؤلؤة قرآن كريم

TABAHKAN HATI KAMI!