Pages

Monday, March 8, 2010

APAM TEPUNG BERAS





1 cawan nasi

2 cawan tepung beras

1 cawan gula putih

1 1/4 cawan air

1 sudu kecil yis

sepeket kecil eno



Caranya:

1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).



2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.



3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.



4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.





2 comments:

Anonymous said...

kalau ada masa, tolong mintak izin dari tuan punya gambar yg di guna pakai ni. gambar tu adalah kepunyaan blog kawan saya.

ummu faqeh said...

ok..terimakasih..sudah dideletekan..