Pages

Friday, January 15, 2010

AMBILLAH WAKTU...


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Jam menunjukkan 4 pagi.Masih bertahan mata menemani hubby study.Walau sudah merdeka, namun study tetap kena study untuk sem hadapan.Persediaan kena ada.

Alhamdulillah di kala ini anak ummi, Faseh sedang lena tidur di dalam buaian.Kenapa tidur buai?Sedangkan sebelum ni tidur bawah jer?hm..sebelum ni adik minum susu ummi.Tapi bersempena tahun baru nih..bulan 8 nanti adik dah masuk 3 tahun..jadi ummi dengan berat hatinya men'stop'kan BF nih.Memang sedih juga pada mulanya..namum ummi kena kuat dan tabah.

Susah juga pada mulanya..tetapi memakan masa dan waktu..
malam pertama,adik tak mahu dan menangis dengan kuat sekali.Tengah malam pulak tuh..dahlah sebelum tuh payah betul nak tidur.Bimbangkan jiran2 terjaga, ummi dengan berat hati amik adik dan turunkan kat bawah..dan apalagi nyet..nyet..lah..huhu

Tapi ummi kuatkan azam dan atur strategi baru pada malam seterusnya.Apa dia?
1- Jangan tidurkan siang, biar malam dia ngantuk!
2- Bila dia dah tidur , cukup 4 jam sekali atau masa dia gerak2 dah sikit, cepat2 buat susu dan suakan terus susu botol walau dia tengah mamai lagi.
3- Katakan pada dia bahawa dia dah besar dan perlu hisap susu botol.
4- Cium dan puji dia sebelum suakan susu botol dia.

Insya Allah berkesan dan ummi berjaya!!!
Syukur padaMu Ya Allah.Kau permudahkan urusan kami...

kat sini ummi C&P sedikit pengisian yang diambil dari sini.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini




Salam Ukhuwwah..


Sahabat2ku,marilah kita hayati sajak yang kupetik dari buku Bisikan Sirr karya Hj Ibrahim Mohamad.Moga ia menjadi muhasabah dan tazkirah diri menuju jalanNya..Sesungguhnya kehidupan ini banyak melalaikan diri yang alpa...Ya Rabb,,Ampunilah hambaMu ini...



Wahai diri
ingatlah setiap masa pada Allah
hingga
terasa manis kalimah itu
apabila berdenyut di hati sanubarimu



Wahai diri
janganlah engkau lupa
setiap
masa dan ketika dirimu akan
dikembalikan ke hadrat TuhanMu
sama ada engkau redha atau engkau tidak bersedia



Perbetulkan akal dan hatimu
kehidupan adalah
persediaan
untuk menuju kematian


janganlah tertipu
dengan dunia



Ya Tuhanku
akulah pengembara menuju
cintaMu
tanpa ragu dan jemu
akan ku ketuk pintu rahsiaMu
agar tenggelam diriku di lautan wajahMu
Yang Maha Indah



Ya Tuhanku
akulah pengemis setiap masa
berdiri dengan penuh harapan di pintu
rahmatMu
perjalanan yang panjang ini
adalah suatu ujian padaku
sama ada langkahku pincang
atau langkahku terisi
dengan cinta Ilahi



Alangkah sukarnya dan berliku
perjalanan mencari hakikat diri
nafsu dan syaitan
akan berhemah berjuang
merosakkan dan melalaikan
daripada sampai ke penghujung



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



No comments:

SYUKURI NIKMATNYA!

font



I changed my font at thecutestblogontheblock.com

MUTIARA AL-QURAN اللؤلؤة قرآن كريم

TABAHKAN HATI KAMI!