Pages

Monday, September 7, 2009

3rd part- dah sampai ke amman, jordan!

alhamdulillah...akhirnya tepat jam 4 ptg..sampai lah kami ke destinasi yang dituju...namun lagi sekali dugaan Allah datang kepada kami.. sampai jer kat airport amman, kami di'tahan' oelh polis di sini selama lebih kurang sejam...
hm..macam2 ditanya..alasannya kami takder alamat kat jordan nih..pelik2..macamana nak ada alamat, baru datang sini...

pastu kami diminta kad pengenalan dan juga surat kelulusan dari university yarmourk..masa tu tak nak cakaplah.. kredit takder.. mak teh dah beri dah no top up nya..tapi kami betul2 kalut tak ingat cmana nak tambah nilai kredit kami...pastu line internet pulak takder kat sini...

duk fikir, camna nak berhubung dengan kawan abg yang ada tunggu kat bawah..huish..dahlah anak2 keletihan sangat..namun alhamdulillah..setelah bos dia datang..soal serba sedikit ..akhirnya kami dilepaskan...lega rasanya..

hm..apa yang dapat disimpulkan pengalaman pertama kami..
- tengok budaya arab ni, alhamdulillah..pekerja kaunter , kalu takder kerja, dia akan baca alQuran..al Quran mesti ada kat tangan dia..budaya macam ni jarang nampak kat Malaysia.sejuk mata memandang budaya sebegini
- lagi satu kalu solat kat musolla dia, mmg takder kain sembahyang..mereka pakai sembahyang apa yang ada di badan sahaja..dan yang agak lucu sedikit, ada pekerja yang tak pakai tudung masa bekerja, namun bila sembahyang , bawa tudung kecik jer dan stokin utk sembahyang..sudah jer sembahyang, terus buang tudung...
- tak semua manusia berhati mulia..sama juga dengan org arab ni..hm.. rupa2nya bila kami tanya sahabat kami kat sini, kenapa kami ditahan di airport tuh dengan alasan yang tidak kukuh, rupanya ada jalan penyelesaiannya..iaitu 'suap' jer...

ok,setelah keluar dari airport amman, kami menaiki 'mpv' ke rumah sementara kami..alhamdulillah kami menumpang sementara di rumah akhowat yang balik ke Malaysia.. rumah sewa betul kami dalam proses..alhamdulillah seronok duk kat sini..

oklah rumah sementara kami ini..ada 3 bilik..bilik air ada dua..dapur dia agak besar..nanti akan diupload gambarnya..

ni pemandangan dalam umah ..anak2 duk bz main..


cenderahati dari emirates airline..seronok bangat anak2...




ni pulak gambar kat dapurnya..

ni kat dapur gak..


baju yang dijemur dalam rumah..kalu jemur kat luar, nanti hilang..huhu




5 comments:

AbQar|'s said...

syokkk nyer....

ummu faqeh said...

syidah...mmg syok sangat..tapi kesian anak2..nak sesuaikan cuaca dan makanan kat sini..ambik masa sedikit..ala kulli hal, doakan kami yer..

UmiDAnisH said...

alhamdulillah, sampai jua ke destinasi.. tak apa, semua dugaan tu adalah pengalaman bermakna dan ada sesuatu yg disediakan disebaliknya oleh Allah.. Ku doakan moga dirimu sekeluarga sejahtera dilindungiNya.. amin

ummu faqeh said...

terimakasih ummidanish..doakan kami yer..hm..lunitot tak start pakai lagi kat sini..cuaca sejuk kat sini..payah nak kering .nantilah slow2 kami akan guna lunitot tuh..camna yer nak buat biznes kat sini?any idea? boring gak duk sajer2 ning, duk mengkaderkan tentera2 ku yang bertiga nih..

desperate mama said...

alhamdulillah, dah sampai... semoga selamat sumenya... :-)

SYUKURI NIKMATNYA!

font



I changed my font at thecutestblogontheblock.com

MUTIARA AL-QURAN اللؤلؤة قرآن كريم

TABAHKAN HATI KAMI!