Pages

Friday, May 28, 2010

AHLEN YA SOIFI!

بسم الله الرحمن الرحيم


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Jam sedang menunjukkan 3.00 pagi.Cuaca sekarang telah mencecah 19 degree.Menemani hubby study untuk imtihan nihaie ( Final exam).Hanya tinggal 1 paper lagi.Bittaufiq wannajah my hubby!

Sebenarnya di bumi Irbid,Jordan sekarang sudah masuk Rabii - Spring - Musim Bunga!Dan rasanya sekarang sudah memasuki awal Soifi- Musim Panas!Siang dan malam dah terasa panas sekarang.Anak2 juga sekarang sudah memakai baju lengan pendek dan yang penting hanya selapis dipakai!Alhamdulillah.

Namun,apabila sudah masuk musim sebegini,segala jenis binatang akan keluar dan merayap2.Terutamanya sursur ( Cik Pas-LIPAS).Lipas kat sini kecik2..dan cepat sangat membiaknya.Pelik juga,time sejuk tak ada pulak.Dia tidur agaknya!^_^

Sudah hampir 2 bulan rasanya ummi tidak berceloteh di blog kesayangan ini.Sebenarnya terlalu banyak halangan yang tidak dapat dielakkan.Namun yang paling penting,sebenarnya timbul sedikit kemalasan hendak mengupdate blog nih.Bukannya tiada cerita yang ingin disampaikan namun..hentahlah..
Alhamdulillah..seribu kesyukuran dipanjatkan kepada Yang Maha Pengasih di atas kurniaanNya..Alhamdulillah sekali lagi..akhirnya mampu juga ummi menukilkan sesuatu di sini.
Sudah lama rasanya ummi tidak menukilkan apa2 perkembangan kami sekeluarga di sini.Maka di sini ummi letakkan diari sepanjang bulan2  lepas .



APRIL.

1- Abang ke Amman mencari kitab2 baru untuk rujukan.

2-Tafaqquh di Masjid Thal.Ke Jamiah Yarmourk main roller blade.

8-Program Struggle to Submit.Pengisian rohani dari Ust Siti Hasliza,PhD Urduniyyah,Amman.

9- Roller blade lagi bersama Wafa' dan Dhiya'.

11-alhamdulillah..Dapat anak sedara baru..anak Mak Ayu.Tahniah!

17-Shooping di Irbid Mall.Main roller blade lagi .Kali ni bersama anak2 Kak Aizah pulak.

19-Innalillah..Ziarah Kak Da.Tangan terkena minyak panas.Ujian untuk ibu mengandung nih.

23-Lagi2 roller balde!

25-Ke Mustasyfa , cucuk untuk ke umrah.Alhamdulillah..Ya Allah,mudahkan urusan kami sekeluarga.

26-Ambil gambar berlatar belakang putih untuk urusan umrah.

29-My Birthday..alhamdulillah...



MEI.

2-Ke Markaz Sihhi ( Hospital Kesihatan) bahagian pergigian untuk mencabut gigi Kak Jannah.
Alhamdulillah 2 batang giginya dicabut.

3-Actually hari lahir Adik Faseh.

6-Mulataqo Ilmi - Bayt Casa Intelek.

7-Tafaquh di Masjid Thal - Bab Jenazah.

8-Tersilap mewawarkan hari lahir adik Faseh.Takper..janjinya bulan 5 juga.
Acik2 datang bawak kek untuk adik..terimakasih!


11-Latihan untuk persembahan Talent Show.Adik2 datang ke rumah ummi.


13-Imtihan kelas tajwid.Alhamdulillah.Allahu yusahhil.
Malamnya-pertandingan Talent Show sempena Festival Budaya Kita(FESTBUK).


14- Dinner Helwi di Solah Petra.Kenangan manis!
Alhamdulillah..persembahan kami dapat tempat ke2.Buah keikhlasan!


 
15-Dalam kepenatan kami sekeluarga ke Dibeen Forest di Jerash.
Hari keluarga anak2 Pahang dan Melaka.
Alhamdulillah..Meninggalkan 1001 kenangan yang mengusik kalbu.

20-Alhamdulillah..hari2 yang dilalui dengan kepenatan.
Adik2 rumah dahlia(biru), datang meraikan kemenangan di rumah ummi.
Alhamdulillah..rumah kami juara untuk Super 10( Sukan) dan juga FESTBUK.

24- Adik2 yang nak khirij( keluar,tamat belajar dan balik Malaysia!) seramai 15 orang ( batch IKIP) diundang ke rumah ummi untuk slot makan2.^_^.Alhamdulillah!

27- Iaitu hari ini..Alhamdulillah baru sahaja melepaskan kelelahan.Adik2 bayt Insyirah,Bayt Humaira' dan juga adik2 JUST datang ke rumah ummi.Terimakasih kepada Cheffah Dalilah n the gang tolong masak yer!Memang sedap bangat!

Mungkin timbul persolan di sini..mengapa ummi yang sedang bercuti tanpa gaji ini..sentiasa ingin melibatkan aktiviti dengan adik2 semua?Hm..di sini ummi ada jawapannya..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


SEBENARNYA UMMI INGIN BELAJAR DAN TERUS MENCARI PENGALAMAN DARI SUASANA DI BUMI IRBID INI
.Bantulah hambaMU ini Ya Allah!


dan..sebenarnya terlalu banyak gambar yang ingin diletakkan di sini.Namun semuanya masih berada di dalam kamera dan masih belum di upload ke laptop lagi...Sabar yer..Insya Allah dalam masa terdekat ummi akan letakkan gambar2nya.TUNGGU.....

( Sedang mencari mood untuk mengupdate blog! ^_^
Ya Allah,bantu hambaMu ini..)

2 comments:

dalilah said...

masyaALLAH kak..sangat kagum dengan keaktifan & keterlibatan akk dalam program2 yg dianjurkan disini..moga menjadi contoh kepada kt semua..^_^ [yg penting faktor berumahtangga dan mempunyai anak2 bukan menjadi penghalang untuk kt menimba ilmu & bermujahadah di bumi ALLAH ug sgt luas ini]..ape pon jazakalallahu khairan kathiran buat akk..[malu dpt gelaran cheffah padahal akk lagi super duper hebat]=)

ummu faqeh said...

alhadmdulillah..dik..banyak sbnrnya ilmu dn pglmn yg perlu akk cari di sini..bumi yg penuh berkat ini mpunyai 1001 hikmah yg tersurat dan tersirat sbnrnya...

Terimakasih juga sudi berkongsi ilmu masakan dgn akk yer...

SYUKURI NIKMATNYA!

font



I changed my font at thecutestblogontheblock.com

MUTIARA AL-QURAN اللؤلؤة قرآن كريم

TABAHKAN HATI KAMI!