Pages

Monday, October 26, 2009

kelebihan penggunaan minyak zaitun

assalamualaikum..26 Oktober 2009, jam 1.36 pagi.Hubby tengah khusyuk study.Ummi tengah khusyuk tengok Al Hidayah episod 10.

Kebetulan ummi tengok tentang kelebihan minyak zaitun.Dan sememangnya telah lama berjanji dengan makteh dan pakteh nak beritahu tentang kelebihan minyak zaitun ni.

ok, mula2 kami sampai di Jordan ni, habis kulit menggelupas.Bibir merekah, keluar darah.Hujung jari, menngerutu.Tak terasa apa2 nak pegang.Hilang deria rasa.Tumit kaki habis pecah2.Kalu tumit kaki abi, siap keluar darah lagi.Banyak berjalan.kesian pulak.

Rambut anak2 pun naik kelemumur.Kulit jadi kering dan gatal.Sampaikan satu tahap berdarah.Bibir jangan cakaplah, merekah2, dan berdarah.Tapi, alhamdulillah setelah guna minyak zaitun yang abi beli nih, alhamdulillah..amat2 mujarab!memang banyak kelebihan dia.Hampirkan semua bahagian anggota badan boleh digunakan menggunak minyak zaitun ni.

Dan sekarang ini, setiap hari kami sekeluarga menggunakan minyak zaitun ni.Dan Faqeh, alhamdulillah kulit kepalanya yang gatal dulu, sekarang dah hampir sembuh,alhamdulillah.Tumit kaki kamipun bertambah baik, dah berkurangan pecahnya. Namun kalau sehari dua terlupa nak pakai( yerlah ummikan seorang yang amat sibuk! hehe ) akan sakitlah tumit kaki dan pecah.Alhamdulillah, syukur padaMu Ya Allah.




Inilah minyak zaitun yang abi beli.Alhamdulillah amatlah mujarabnya.JD 3.85, so dalm RM 19.25 sebotol ni.500 ml.Murah ker mahal yer?


inilah pokok zaitun.kat jordan ni, banyak ditanam di mana2 jer..Ni gambar ummi ambikk kat sebelah mabna ( bangunan) kami, ada beberapa batang pokok zaitun.Tuan rumah yang tanam pokok ni.


ini pulak ummi zoom in..ni buah zaitun yang warna hitam.

ini pulak yang warna hijau.

Kat bawah ni ada beberapa artikel tentang kelebihan minyak zaitun.


Minyak zaitun yang dihasilkan dari pohon zaitun merupakan produk asli hasiltani di benua Asia Kecil dan taburannya bermula dari Iran, Syria dan palestin sehingga keseluruhan Mediterranean semenjak 6,000 tahun yang lalu.

Pohon zaitun yang berkat ada disebut dalam Al-Quran, dalam surah An-Nur. Semenjak 1400 tahun yang lalu, Nabi Muhammad SAW telah menasihatkan umat Islam agar menggunakan minyak zaitun untuk kesihatan dan penjagaan badan, di mana Baginda SAW sendiri menggunakannya sebagai minyak rambut.

Antara kandungan minyak zaitun adalah fenol, sterol, pigmendan squelen yang memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia.

KEGUNAAN DAN KELEBIHAN MINYAK ZAITUN
* Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian
* Menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis
* Mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone)
* Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut
* Antioksidan dan antikanser
* Membantu keseimbangan metablisme tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik (khasnya bagi kanak-kanak)
* Membekal vitamin E
* Kecantikan (kulit dan rambut)
* Kestabilan asid lemak
* Membekal pelbagai vitamin untuk antipenuaan
* Kegunaan masajterapi

Penggunaan:
* Gunakan dalam masakan menggantikan minyak masak kelapa sawit.
* Mengambil secara terus sekurang-kurangnya 2 sudu makan setiap hari.

sumber dari laman HPA.


KELEBIHAN MINYAK ZAITUN TULEN


Hadis tentang minyak zaitun:

"MAKAN MINYAK ZAITUN DAN URUTLAH DENGANNYA KE SELURUH BADAN KERANA IA ADALAH DARI POHON YANG SUCI", diriwayatkan oleh hazrat Sayyed Al-Ansari.

”ADA MINYAK ZAITUN, MAKANLAH, URUT SELURUH BADAN KERANA IA BERKESAN UNTUK BUASIR", diriwayatkan oleh hazrat Al-Qama bin Amir.

Tumbuhan zaitun mempunyai ketinggian 3 meter, berdaun hijau terang dan berbuah ungu gelap. Menurut pengamal hadith, setelah taufan nooh melanda, tumbuhan zaitun adalah yang pertama kelihatan. Buah zaitun kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K dan besi. Buah yang terbaik untuk dimakan adalah daripada Greece, "Kalamata olive" berwarna ungu gelap, berbentuk buah badam dan bersaiz ½" ke 1". Ia dipek dan dipasarkan dalam minyak zaitun atau cuka. Buah2 untuk tujuan ini akan dipetik atau digugurkan tetapi dibiarkan matang untuk penghasilan minyak. Buah zaitun digred mengikut tahun ia diambil dari pokok, jenis dan saiz.

Kebanyakan minyak yang dikomersialkan diproses secara menghapus zat pemakanannya. Adalah penting untuk menggunakan minyak zaitun tulen daripada yang jernih di pasaran. Minyak zaitun yang tulen adalah ekstrak pertama buah zaitun tanpa penggunaan bahan kimia atau haba bagi mempastikan kadar asid yang rendah. Hanya minyak zaitun tulen mempunyai serangan terhadap penyakit. Ia bukan sahaja menyihatkan tetapi juga menambah perisa dalam masakan.

Minyak zaitun boleh digunakan untuk dalaman (kesihatan) juga luaran (kecantikan) . Ia merupakan syarat utama untuk gaya hidup yang lebih sihat. Ia digunakan dalam pembuatan produk kecantikan kerana ciri2nya yang boleh melembutkan kulit. Ia merupakan minyak semulajadi yang terbaik dan pilihan utama untuk tumbesaran. Paras asid yang rendah memudahkan penghadaman berbanding lemak lain. Vitamin E dalam minyak zaitun merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari. Vitamin K pula menghalang darah dari melekit dan membeku. Kesimpulannya, minyak zaitun tulen mengandungi perlindungan kesihatan, ia mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan.

Menurut ulamak Zahbi, minyak zaitun menguatkan rambut dan badan. Ia boleh digunakan sebagai tonik kepada masalah penuaan dan melambatkan prosesnya. Ia boleh juga digunakan untuk mengatasi masalah seksual. Minyak zaitun berkesan dalam mengatasi kes kebakaran dengan mencampurkannya dengan sedikit garam. Jeruk buah zaitun boleh mengatas masalah sembelit.

Pengambilan lemak yang tinggi berserta minyak zaitun dapat mengurangkan risiko sakit jantung. Menurut Ibnu Al-Qayyim, minyak zaitun adalah peseri wajah. Ia menghalang berlakunya keracunan, mengawal proses penghadaman, mengilatkan rambut dan berkesan untuk bisul, ruam lampin, gatal2 dan ulser yang kronik. Menyapu minyak zaitun dengan sedikit garam pada gusi boleh melegakan penyakit gusi dan gigi.

Menurut statistik, minyak zaitun merupakan ramuan utama makanan penduduk Mediterranean. Sakit jantung adalah akibat kematian yang tinggi di Amerika Syarikat. Kajian terkini ke atas minyak zaitun mendapati ia boleh mengurangkan risiko sakit jantung koronari dengan merendahkan kadar kolesterol dalam darah. Menurut kajian, risiko serangan jantung boleh dikurangkan dengan pengambilan minyak zaitun, penambahan sayuran dan pengurangan makanan tenusu. Kajian lain mendapati minyak zaitun mengurangkan lemak badan di bahagian perut. Risiko menghidapi sakit jantung berlaku lebih pada mereka yang mempunyai badan dan perut berbentuk epal. Kajian terhadap kolesterol LDL menunjukkan ia menjadi punca utama pembentukan arteriosklerosis. Ini akan menambahkan risiko sakit jantung koronari dan serangan jantung.

Kajian yang dijalankan ke atas wanita oleh "Harvard School of Public Health" dan "Athens School of Public Health" mendapati amalan mengambil minyak zaitun lebih dari sekali sehari boleh mengurangkan 25% risiko menghidapi kanser payu dara. Kandungan Vitamin E yang tinggi dalam minyak zaitun telah menghalang kemusnahan sel yang menjadi punca kanser. Kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di Hospital Universiti "Germans Trias Pujol" di Barcelona, Sepanyol ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon. Kajian lain yang dijalankan di Universiti Oxford menambah bukti yang menunjukkan minyak zaitun berkesan dalam membantutkan kanser kolon. Dr Michael Goldacre dan sekumpulan pengkaji dari "Institute of Health Science" membandingkan kanser, makanan dan pengambilan minyak zaitun di 28 negara termasuk Eropah, Amerika Syarikat, Brazil, Colombia, Kanada dan China. Hasil kajian menunjukkan negara yang mempunyai pengambilan daging yang lebih dan sayur yang kurang mempunyai risiko menghidapi kanser yang tinggi. Minyak zaitun dikaitkan sebagai punca kurang risiko. Saintis Jepun mendakwa minyak zaitun tulen yang disapu pada badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada kanser kulit.

CARA PENGAMBILAN:
1.Campurkan 2 sudu makan minyak zaitun ke dalam setiap masakan.
2.Menghilangkan parut bekas jerawat di muka (ratakan campuran 3 sudu teh minyak zaitun dengan 1 sudu teh minyak habbatus sauda pada muka, biarkan selama 3 jam, cuci).
3.Menghilangkan parut pada anggota lain di badan (ratakan campuran 6 sudu teh minyak zaitun dengan 2 sudu teh minyak habbatus sauda pada anggota terlibat, biarkan selama 2 jam, cuci).

Sumber maklumat dari sini.


6 comments:

ummutalhah said...

minyak zaitun ni memang bagus tapi harga dia tu la yang tak bagusnyer...bayangkan kalu nak goreng ikan@ayam nakguna minyak zaitun??hey..alamat tokey minyak attar pun geleng palo!!hehehe...

ummu faqeh said...

huhu, minyak attar oandai gok geleng kepala..kami guna minyak zaitun untuk kegunaan kat badan jer..hehe, masak guna minyak lain kak..

Cery said...

salam kenal....suke baca blog ni..sy copy some info kat blog saya ye.marila ke blog sy gak...saya beli olive oil ni time kat mekah aritu..mmg murahhhhh sangattt..rasanya nak beli berbotol2..huhuhu

KAPSUL BARAKA said...

JUALAN BARAKA & BARANG-BARANG TIMUR TENGAH YANG LAIN .. SANGAT MURAH!!

BARAKA= RM 4/ UNIT..
MINYAK DHOB
BIJI SAUDA'
MINYAK SAUDA'
MINYAK ZAITUB
SARUNG LENGAN MUSLIMAH = RM 2.50
SEMUA BOLEH DIBELI SECARA PUKAL/ SKIT2

SILA LAYARI LAMAN BLOG KAMI..
http://arrhaudahcompany.blogspot.com
EMAILKAN KEPADA = misr_baraka@yahoo.com
no telefon :
mesir = +201113606896
malaysia = +60125121581

PROMOSI BARAKA said...

BARAKA TERMURAH DI PASARAN

HANYA RM 4 SAHAJA

utk maklumat lanjut kunjungi

http://promosibaraka.blogspot.com/

utk tempahan dan pertanyaan e mailkan kepada

kamal_810@yahoo.com atau hubungi +201118115445


dapatkan juga

minyak habbatus sauda

zaafaran

nenas batu

minyak dhob

hajar jahanam

minyak belacak

semuanya dengan harga termurah di pasaran

Sandha L Danielle said...

Untuk pengetahuan semua minyak zaitun tidak sesuai untuk menggoreng yang memerlukan suhu tinggi yang pasti merosakkan zat minyak zaitun itu sendiri. Minyak sawit adalah paling sesuai untuk penggorengan atau menumis. Minyak zaitun hanya sesuai dicampur gaul dalam salad. Maaf jika saya tersilap.

bground

SYUKURI NIKMATNYA!

font



I changed my font at thecutestblogontheblock.com

MUTIARA AL-QURAN اللؤلؤة قرآن كريم

Ahlan wasahlan wamarhaban
Selamat Datang ..
Semoga beroleh manfaat bersama..
Semoga diredhai Allah
Dunia akhirat,amin!

TABAHKAN HATI KAMI!

MOM BLOGEERS PLANET.

Where Moms Unite

ANAKKU SAYANG!!!

pendidikan anak

AHLAN ILAL URDUN!

AHLAN ILAL URDUN!
Kenali negara Jordan!