Pages

Saturday, March 20, 2010

KEK PISANG.

Bismillah Wla Hamdulillah..

Jam menunjukkan  1.34pagi,suhu sudah menjunam ke 6 degree!!!Ya Allah..bekunya tangan ini.Menaip sebelah tangan..yang lagi sebelah..di sorok dalam baju yang tebal2 nih...Dalam keadaan sejuk sebegini, petang tadi sempat lagi ke Jamiah..bermain roller blade.( Tak habis2 lagi ke'gian'nan ! ^ _ ^ ..)

Esok, insya Allah..ummi akan ke WIKIPEDIA bersama adik.Ya Allah , permudahkan urusan kami ke sana..amin! Kali ni ummi nak me'resepi' mood pula!..Nampak tak kek kat bawah ini?Huish..sedap ni.Kalu kat Malaysia..memang banyak dijual.Kat Jordan ada ker?Tak per..kita buat sendiri jer senang!




Kek ini sangat simple dan sedap.Sumber sini.


Resepinya:

3 biji telur

2 cawan tepung gandum (diayak bersama baking powder dan soda)

1 cawan gula

1 cawan minyak jagung

2 biji pisang ranum dilenyek

1 sk baking powder

1 sb soda bikarbonat

secubit garam

setitik esen vanilla

Cara:

1. Telur dipukul bersama gula sehingga kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.

2. Masukkan pisang lenyek dan kacau rata.

3. Masukkan minyak.

4.Masukkan tepung sikit demi sedikit kacau sehingga rata.

5. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.

6. Sapu loyang dengan sedikit minyak dan masukkan adunan.

7. Bakar pada suhu 180 selama 45 minit.

Taraaa dah siap dihidang memang sedap!!!

CUBALAH!ANDA PASTI SUKAKANNYA!




6 comments:

Herdoni Wahyono said...

Dikala santai sambil baca surat kabar biasanya kami selingi makan kue kering atau basah. Sangat menyenangkan bila bisa mencicipi resep cake pisang ini. Pisang mudah dijumpai di kebun atau beli di pasar. Namun untuk gandumnya apa dapat diganti dengan tepung terigu ? Trims resepnya yang spesial dan menarik.

areej said...

uih...sedapnyee

ummiluqman said...

hehe simple dan sedap kan.. syukran keran mencuba

suiszakmal said...

uih......dalam sejuk2 sempat buat kek gitu.....untung anak2 dapat ummi yang pandai memasak dan rajin lak tu.heheh...

ummiluqman said...

salam Izma, dtg ambil kat blog akak ye nanti. syukran

ummu faqeh said...

hedoni-tepung terigu tuh bagaimana rupanya ya?maaf, saya tidak tahu bagaimana rupanya.

areej-memang sedap sangat nih..cubalah yer..

kak ma-betul tuh..memang senag dan simple.terimaksih kak, resepinya nih yer..

umiey-memang sempat lagi nak buat nih..sejuk2 nih, anak2 asyik nak makan jer kerjanya.Ummi dia bukannya oandai sangatoun memasak, harap tengok resepi kat internet jer..^_^

SYUKURI NIKMATNYA!

font



I changed my font at thecutestblogontheblock.com

MUTIARA AL-QURAN اللؤلؤة قرآن كريم

TABAHKAN HATI KAMI!